Log me automatisch in bij elk bezoek
 Het is nu 18:17:59


Auto's | Peugeot 205 Génération 1.4i
Welkom op Seppie's 205 forum
 Nieuwe berichten  Gebruikerslijst  Mijn Profiel  Mijn Inbox  Help  Zoeken  Registreer  Inloggen

Peugeot 205 Génération 1.4i

Algemeen:   
type Peugeot 205 Génération 1.4i
carrosserie 3-deurs, hatchback
transmissie 5 versnellingen, hand
brandstof benzine
kleur blauw
bouwjaar 1998
Motor:   
aantal cilinders 4, in lijn
kleppen per cilinder 2
cilinderinhoud 1360 cm3
boring x slag 75,0 x 77,0 mm
compressieverh. 9,3:1
max. vermogen 55(75)/5800 kW(pk)/min-1
max. koppel 111/3400 Nm/min-1
brandstofsysteem singlepoint injectie
klepbediening ohc
turbo nee
katalysator geregeld
 

Als student met een grote liefde voor auto\'s is de keuze beperkt. Op het moment dat je op één dag meer dan 10 205jes in je buurt geparkeerd ziet staan, dan is het niet meer de vraag óf, maar wannéér er een Peugeot wordt gekocht. Ook al is je budget als student beperkt en heb ik geen auto nodig.

De zoektocht leidde me zelfs naar een autoboer in Bergen op Zoom, waar ik een korte proefrit heb gemaakt in een 205 1.4 XS. Alles was mis aan dit barrel: versnellingsbak, koppeling, stuurhuis, smerig interieur en verrot exterieur. Totaal anders dan de foto\'s hadden gesuggereerd. Wat een teleurstelling.

Uiteindelijk besloten om GTI\'s en XSjes maar te laten voor wat ze waren. Mijn geld heb ik daarna besteed aan een nette, relatief jonge 205 Génération. Na een overtuigende proefrit met mijn vader voor 1250 euro opgehaald in Voorschoten. Hij moest blauw zijn, want groen matcht niet mooi met het interieur en rood is \'te schattig\'. 128.000 km ervaring, dus ik kan er nog een hoop plezier aan beleven. Ik was ontzettend gelukkig toen ik in mijn eerste échte eigen auto wegreed.

---

UPDATE na 6 maanden:

Tot op heden zo\'n 7.500km mee gereden en alles probleemloos. Al merk ik soms wat rammeltjes en kraakjes die verschillen van de rammeltjes en kraakjes van een week eerder. Vroegtijdig problemen signaleren betekent meestal een hoop kosten besparen. Is er niks aan de hand met de aandrijfassen? Zit er niet teveel speling in de koppeling?

Op dit moment is er een dingetje met de koeling. Met 120 km/u komt het waarschuwingslampje van de motortemperatuur/koeling en STOP aan. Zak je terug tot 100 km/u, dan verdwijnt het weer. En hij lekt soms een paar drupjes olie, maar niet zorgwekkend (ook al staat er op het APK-rapport dat de koppakking een aandachtspuntje kan worden). Eerste inschatting: thermostaat vervangen. Ook is hij ontlucht en slaat de fan/koelventilator gewoon aan. Dit alles heeft nog geen soelaas geboden. Volgende stap: naar een bevriende garage in Voorburg (René van der Holst, oerbetrouwbaar) om te kijken wat de vervolgstap moet worden.

Oh ja: afgelopen weekend de Pug door de soptunnel gereden en daarna de bumpers met bumperzwart behandeld. Hij ziet er weer uit als nieuw (op een paar plekjes en kinderfietsongelukjes na dan...)!